Mindfulness sätter fokus på jobbet

Mindfulness har flyttat in på jobbet. Google, Ikea, IBM, Nordea är bara några av de företag som hakat på trenden. DN besökte läke­medelsföretaget Roche som avsatt tid för avslappning för sina anställda.

Ett konferensrum i Roches Sverige-kontor i Liljeholmen har skylten ”mindfulnessövning pågår” utanför dörren. Inne i rummet sitter sex medarbetare från olika avdelningar med slutna ögon och lyssnar på en inspelad mjuk röst som pratar om att slappna av. Rösten vill att deltagarna ska vara ”medvetna om de fysiska sensationerna som är förknippade med andetagen”, att de ska observera sin andning utan att kontrollera den och att de ska räkna sina andetag, fram och tillbaka. Orden manar till koncentration. Rösten övergår snart i tystnad. Det enda som hörs är enstaka andetag.

Utanför rummets händelselöshet pågår Roches normala vetenskapliga och rigorösa verksamhet, kliniska prövningar, med krav på leverans, ofelbarhet, patientsäkerhet – strikta tidsgränser som ska hållas till Läkemedelsverket, prissättningsmyndigheter eller till huvudkontoret i Schweiz.

 

Läs mer